“Elevernes mindehøjtidelighed for Tamarisk ved jødisk Monument var uden forventning smuk”

Et smukt og imponerende mindesmærke. Med disse ord ser instruktør Henk Huisinga fra Primary School De Tamarisk tilbage på mindehøjtiden tirsdag aften ved Det Jødiske Monument på Hervej.

“Aftenen bestod af to dele,” siger Huisinga. “Først og fremmest havde vi afslutningen på projektet ‘krig i nabolaget’ i et rum i Terra mbo. I dette projekt har børn haft samtaler med ældre naboskabsbeboere, der har oplevet Anden Verdenskrig, eller kan fortælle historierne fra den første tradition. Gennem disse samtaler forsøger vi at gøre det klart for børn, hvad krig faktisk er, hvad dens konsekvenser er, hvad det betyder for dig.”

“Anden Verdenskrig fortsætter.”
Huisinga var imponeret over resultatet. “Bagefter gik nogen ind i rummet med en mikrofon for at måle reaktionerne. Et af børnene fortalte mig, da projektet startede, de vidste ikke rigtig så meget om krigen, at de ikke var klar over, hvad det betød. Og det giver mening, ikke? Disse børn har forældre og bedsteforældre, der sandsynligvis ikke gennemgik anden verdenskrig. Perioden 1940-1945 kommer længere og længere fra deres seng. Derfor synes vi, at dette projekt er så vigtigt, at børn taler med folk, der kan fortælle historierne, med hvem minderne kan holdes i live.”Ved præsentationen blev tre børn udnævnt til Kulturarvsbærere og modtog en medalje fastgjort af viceborgmester Isabelle Diks (GroenLinks).

Et minuts stilhed
Så gik vi til det jødiske Monument. “Vi lagde kranse, et minuts stilhed blev afholdt, og vi reciterede digte. Repræsentanter for det jødiske samfund og Folkemusikenestraat synagoge var også til stede ved Mindesmærket. Fru DaSilva underskrev for den musikalske indramning. Hun havde taget to personer med hvem de tre spillede Vilhelmus, men udførte også en jiddisk sang.”

“Meget stolt”
Mindehøjtiden blev afsluttet med en tale af viceborgmester Diks. “Hun havde en meget flot tale, hvor hun også henvist til krigen i Ukraine, at børnene også vil få disse budskaber. Det var et smukt mindesmærke uden forventning. Du har at gøre med børn i den tidlige pubertet. Men hvis du ser, hvordan alle opførte sig på en eksemplarisk, respektfuld og værdig måde, så er jeg meget stolt. At vi har været i stand til at reflektere på en smuk og god måde over de mere end tre tusind jødiske ofre for Groningen, der døde i krigsårene, som mindes med monumentet.”

You Might Also Like

Leave a Reply